Magyar Bálint: a Fidesz posztkommunista maffiaállamot épített ki

Posztkommunista maffiaállamnak nevezte Magyar Bálint az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a kormány tevékenységét. A volt oktatási miniszter szerint nem mutyizásról van szó, hanem arról, hogy a kormányzat bűnöző technikákkal éri el, amit szeretne, és „a kigyúrt verőemberek helyett dolgozik a meggyúrt parlament.”
A Fidesz első kormányzása idején volt egy erős korlát, nem volt kétharmados kormánytöbbség, de ez a korlát most lebomlott, és a teljes egészében mutatkozik meg a rendszer – vélte a volt oktatási miniszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
Az SZDSZ volt elnöke az Élet és Irodalomnak adott interjúban azt állította: 2010 óta nagy sebességgel és teljes intenzitással folyik a maffiaállam kiépítése. A volt oktatási miniszter arról is beszélt, hogy a korrupció rejtegetni való devianciából az állami politika rangjára emelt rendszerré vált. Magyar Bálint szerint már nem az oligarchák vonják ellenőrzés alá az államot, hanem egy politikai vállalkozás teremt magának „oligarcha-kinevezési” jogot.
A szabadelvű politikus szerint a jelenlegi rendszer posztkommunista maffiaállam. Ez az elnevezés arra utal, hogy a politikai és a személyes gazdasági hatalom szorosan összefügg és egymást építi. Magyar Bálint elmondta: „szervezett felvilág jött létre”, vagyis a politika föntről – bűnöző technikákkal – éri el, amit akar. A volt miniszter szerint „a kigyúrt verőemberek helyett dolgozik a meggyúrt parlament.” A trafikgate és a földbérletügy mutatja, hogy nem csak államosításról van szó, hanem az olyan területeken, amelyek megtetszenek a kormánynak, ott kitúrják az eredeti tulajdonosokat. Magyar Bálint elmondta: félrevezető, hogy oligarchák szállták meg a kormányt, pedig nem Orbán Viktor üdül az oligarcha jachtján, hanem az oligarcha szotyizik Orbán Viktor mellett a meccsen.

Magyar Bálint, ATV Egyenes beszéd, 2013. 06. 21.

Kattintson a linkre, nézze meg az interjút!

Hírlevél

Iratkozzon föl hírlevelünkre!Kérjük, föliratkozás előtt olvassa el az adatvédelmi nyilatkozatot!

Meg akarunk szabadulni a 21. századra dogmává silányult ideológiai béklyóktól. Értelmes vitát, megegyezést és társadalmi kiegyezést akarunk végre. A demokrácia szétrombolása, a gazdaság lepusztítása, a félelemkeltés, erőszak és gyűlölet ellen minden demokratával készek vagyunk a szövetségre: mérsékelt konzervatívval és szociáldemokratával egyaránt. Célunk a demokrácia helyreállítása, a jogállam és a magántulajdon védelme, olyan politikai gondolkodás elterjesztése, amely nem enged a jogállamiságból, amely megbecsüli a tudást és a kultúrát. Kiegyensúlyozott, jómódú, derűs és európai – azaz polgári – Magyarországot szeretnénk.

Backlink izmir masöz