Újabb esély - az RMDSZ újra kormányra kerülhet

Markó Béla: „Hiba lenne rossz feltételek mellett vállalni a kormányzást, és bűn lenne jó feltételek mellett nem vállalni azt.”

Bővebben

A magyar nyelv államosításának stratégiája

Április elsején – stílusosan, a galád viccek és szelíd tréfálkozások napján – létrejön a Magyar Nyelvstratégiai Intézet De mivel a Közlönyben olvasunk róla, nyilván komolyan gondolják, hogy „a magyar nyelvi örökség föltárására, a nyelv és azzal összefüggésben a kultúra mélyebb megismerésére” zöldmezős beruházásként új intézetet kell alapítani, mégpedig a Miniszterelnöki Hivatal fennhatósága alatt.

Bővebben

Birodalmak perifériáján

Az Európai Unió eddig nem látott konfliktusokkal kénytelen szembenézni mind határain belül, mind azokon kívül. A magyarországi posztkommunista maffiaállam 2010-2014 közötti kiépülése után elveszítette érvényét az az értelmezési keret, amely az unió nagy, 2004-es Drang nach Ostenje után a felvételt nyert kelet-európai társadalmak demokráciadeficitjét szimplán gyermekbetegségnek tekintette, amit megfelelő kezelés esetén bizonyosan kinőnek majd. Határain kívül pedig - például Ukrajnában - illúziónak bizonyul az a remény, hogy a limesen kívüli társadalmak szükségszerűen közelednek az európai, "civilizált" normák felé.

Bővebben

A tudós (jobban) tudja?

A Szabadság téri emlékmű terve egyre szélesebb körökben vált ki ellenérzést. A legitimációs kényszer hatására a Miniszterelnöki Hivatal vezetője, Lázár János történészbizottságot kíván összehívni az emlékmű koncepciójának megvitatására, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija az MTA II. osztályához fordulna szakvéleményért. A szoborkompozíció megvalósítása az évforduló napjának közeledtével persze egyre illuzórikusabbá válik. A hátralevő pár hét még az alapok kiásásához is alig lenne elég, nem pedig a sas szárnyának sötét, az arkangyalénak pedig fényes bronzból való kiöntéséhez. Így a legitimációs felkérés – szóljon ez kiválasztott szakemberekhez vagy egyenesen a magyar tudományosság legfőbb testületéhez – egyszerűen okafogyottá válik.

Bővebben

Diplomáciánk 2014 után

A fiatalítás jelszavával a korábbi jogosítványaitól amúgy is megfosztott minisztérium több diplomatától meg kíván szabadulni a már megnyertként elkönyvelt jövő évi választásokat követő átszervezés során.

Bővebben

A német megújulás

Szemünk előtt zajlik a 70-es évek után kialakult német politikai modell válsága, a megújulás lehetőségei közül viszont egyelőre egyetlenegy sem látszik. A német politikai elit tanácstalanul szemléli önnön sorsát, a nagy pártok igyekeznek érvényre juttatni a rutint, miközben a kis pártok szétforgácsolódnak.

Bővebben

Miért tanul az ember?

Danka Miklós másodszor járt a Parlamentben a nemzetközi diákolimpián elért kivételes teljesítménye okán. 2008-ban a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia ezüstérmeseként kapott meghívót, az idén pedig felkészítő tanárként. Bár diplomáját Cambridge-ben szerezte, munkahelye pedig Londonban van, kéthetente hazajár Magyarországra, hogy nála alig fiatalabb tehetséges diákokkal foglalkozzon.

Bővebben

Hírlevél

Iratkozzon föl hírlevelünkre!Kérjük, föliratkozás előtt olvassa el az adatvédelmi nyilatkozatot!

Meg akarunk szabadulni a 21. századra dogmává silányult ideológiai béklyóktól. Értelmes vitát, megegyezést és társadalmi kiegyezést akarunk végre. A demokrácia szétrombolása, a gazdaság lepusztítása, a félelemkeltés, erőszak és gyűlölet ellen minden demokratával készek vagyunk a szövetségre: mérsékelt konzervatívval és szociáldemokratával egyaránt. Célunk a demokrácia helyreállítása, a jogállam és a magántulajdon védelme, olyan politikai gondolkodás elterjesztése, amely nem enged a jogállamiságból, amely megbecsüli a tudást és a kultúrát. Kiegyensúlyozott, jómódú, derűs és európai – azaz polgári – Magyarországot szeretnénk.

Backlink izmir masöz