Sándor Klára

1965-ben születt Salgótarjánban. Alap- és középfokú iskoláit ott végezte, a Petőfi Sándor Általános Iskolában, majd a Bolyai János Gimnáziumban. 1984-től él Szegeden. A JATE Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát 1989-ben magyar-altajisztika-magyar nyelvtörténet szakon. Végzés után a JATE Altajisztikai Tanszékén, 1995-től a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola (2000-től a Szegedi Tudományegyetem Tanárképző Főiskolai Kara) Magyar Nyelvi Tanszékén főiskolai tanár, 2006-tól az SZTE BTK Könyvtártudományi és Humáninformatikai Tanszékének docense.
1991-ben szerezte meg az egyetemi doktori címet turkológiából, 1992-ben elnyerte az MTA Szegedi Bizottságának Díját, 1993-ban a Magyar Tudományos Akadémia Ifjúsági Díját. 1996-ban lett a nyelvtudomány kandidátusa. 1997-ben Széchenyi Professzori Ösztöndíjat, 2000-ben Bolyai Kutatási Ösztöndíjat, 2002-ben Hajdú Péter Ösztöndíjat kapott. Kutatási területe az evolúciós nyelvelmélet, a székely rovásírás és a nyelvszociológia, ezen belül a nyelvi változás, a nyelvi megbélyegzés és diszkrimináció, a nyelv és hatalom viszonya, a nyelv, a kultúra és a társadalom összefüggései, valamint a 21. századi kommunikáció sajátosságai. Eddig egy monográfiát, egy egyetemi jegyzetet, több könyvfejezetet és félszáznál több tanulmányt publikált, illetve körülbelül ennyi konferenciaelőadást tartott; több hazai és nemzetközi kutatócsoport munkáját vezette, számos konferenciát szervezett és kötetet szerkesztett. Több hazai és nemzetközi szakmai társaság tagja.

1990-ben lépett be a Szabad Demokraták Szövetségébe. 1990-ben a Liberális Szegedért Alapítvány alapító tagja, 1991-92-ben a szegedi szervezet ügyvivője. 2002-től tanácsadóként kezdte újra a politikai munkát. 2003-ban lett a Csongrád megyei választmány tagja, az SZDSZ Országos Tanácsának elnökségi tagja és a Szabó Miklós Liberális Alapítvány kuratórimának tagja. 2004-ben az európai parlamenti választásokon az SZDSZ-listájának nyolcadik helyén volt jelölt. 2005 márciusában a párt ügyvivőjévé választották. A 2006-os választásokon Csongrád megye 2. sz. választókerületében az SZDSZ és az MSZP közös jelöltjeként szerzett mandátumot, az SZDSZ Csongrád megyei listájának vezetője volt, az SZDSZ országos listájának negyedik helyén állt. 2007 áprilisától nem vesz részt a párt döntéshozó testületeinek munkájában, 2009 júliusában lemondott a Szabó Miklós Alapítvány kuratóriumának tagságáról, 2009 szeptemberében pedig kilépett az SZDSZ-ből.
2006. május 30-tól az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának alelnöke. Szintén 2006-tól dolgozik az Európa Tanács Parlamentjében, a Nők és férfiak esélyegyenlősége bizottság tagja. 2006-tól az ET „Győzzük le a nők elleni erőszakot!” kampányának nemzeti összekötője.
A 2010-ben alakult Szabadelvű Polgári Egyesület alapító tagja, az alakuló ülésen az SZPE ügyvezető elnökévé választották. 2012 januárjától az SZPE elnökségének a tagja.

2010 januárjától a Galamus-csoport (www.galamus.hu) tagjaként ír publicisztikát és tudományos ismeretterjesztő írásokat.

Hírlevél

Iratkozzon föl hírlevelünkre!Kérjük, föliratkozás előtt olvassa el az adatvédelmi nyilatkozatot!

Meg akarunk szabadulni a 21. századra dogmává silányult ideológiai béklyóktól. Értelmes vitát, megegyezést és társadalmi kiegyezést akarunk végre. A demokrácia szétrombolása, a gazdaság lepusztítása, a félelemkeltés, erőszak és gyűlölet ellen minden demokratával készek vagyunk a szövetségre: mérsékelt konzervatívval és szociáldemokratával egyaránt. Célunk a demokrácia helyreállítása, a jogállam és a magántulajdon védelme, olyan politikai gondolkodás elterjesztése, amely nem enged a jogállamiságból, amely megbecsüli a tudást és a kultúrát. Kiegyensúlyozott, jómódú, derűs és európai – azaz polgári – Magyarországot szeretnénk.

Backlink izmir masöz